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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQs) ON  
CROSS-BORDER TRANSFER OF LOCAL AND FOREIGN CURRENCIES 

AND OTHER MONETARY INSTRUMENTS 
 
 

1. What are the requirements for cross-border transfer of currencies into or out of the 
Philippines? 

 
Pursuant to Sections 4 and 5.1.A of the Manual of Regulations on Foreign Exchange 

Transactions (FX Manual)1, as amended by Circular No. 1146 dated 26 May 2022, the rules 
governing cross-border transfer of local (i.e., Philippine peso) and foreign currencies 
(i.e., currency other than Philippine peso) are as follows: 

 
a. For cross-border transfer involving Philippine pesos, a person may freely bring into 

or take out of the Philippines, or electronically transfer, legal tender Philippine 
currency and other monetary instruments in amounts up to PHP50,000.00. 
Amounts in excess of the PHP50,000.00 limit shall require: (a) prior written 
authorization from the BSP; and (b) in case of physical cross-border transfer of 
Philippine currency, declaration of the whole amount brought into or taken out of 
the Philippines using the prescribed Currencies Declaration Form (CDF). 

 
 The BSP, however, allows transfer of Philippine currency in excess of PHP50,000.00 

for the following purposes only: (i) testing/calibration/configuration of money 
counting/sorting machines; (ii) numismatics (collection of currency); and 
(iii) currency awareness. Said BSP authorization must be secured before the actual 
travel date/arrival in/departure from the Philippines. Unauthorized cross-border 
transfer of local currency beyond the said limit may be subject to appropriate 
action by the Bureau of Customs (BOC), among others. 

 
b. For cross-border transfer involving foreign currency, a person may freely bring into 

or take out of the Philippines foreign currency and other bearer monetary 
instruments (e.g., traveler’s checks, other checks, drafts, notes, money orders, 
bonds) in amounts up to USD10,000.00 or its equivalent in other foreign currencies. 
For amounts exceeding the USD10,000.00 threshold, the whole amount brought 
into or taken out of the Philippines is required to be declared using the CDF.  

 
 
2. Is BSP authority required for an individual to be able to bring into the Philippines 

more than PHP50,000.00 to be used for family holiday? 
 

For business/leisure trips to the Philippines, a person, regardless of age, may bring 
funds up to PHP50,000.00 only and the remaining funds in foreign currency.  
For family declaration, the total threshold will be PHP50,000.00 multiplied by the 
number of family members arriving in the Philippines. The BSP allows cross-border 
transfer of local currency in excess of PHP50,000.00 limit only for the following 
eligible purposes: testing/calibration/configuration of money counting/ 
sorting machines, numismatics and currency awareness. 

 

 
1  The FX Manual may be downloaded from the BSP website using the following links: 

FX Manual: https://www.bsp.gov.ph/Regulations/MORFXT/MORFXT.pdf  
Forms, Annexes and Appendices: https://www.bsp.gov.ph/SitePages/Regulations/DownloadSection.aspx 

https://www.bsp.gov.ph/Regulations/MORFXT/MORFXT.pdf
https://www.bsp.gov.ph/SitePages/Regulations/DownloadSection.aspx
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3. Do the limit and threshold for the cross-border transfer of local and foreign 

currencies for purposes of declaration apply to children?  
 

Yes. Each child traveling with his/her parent/guardian is allowed to bring into/out 
of the Philippines up to PHP50,000.00 without prior BSP authorization and 
declaration, and/or USD10,000.00 or its equivalent in other foreign currency without 
the required declaration. However, if the peso amount to be hand carried by each 
individual (including children) is above PHP50,000.00, the said amount shall be 
subject to prior BSP authorization and declaration (using the CDF or Annex K of the 
FX Manual) mentioned above. If the foreign currency amount to be hand carried by 
each individual (including children) is above USD10,000.00 or its equivalent in other 
foreign currencies, the total amount to be brought should be declared using the CDF 
(Annex K of the FX Manual) which shall include allocations per person/traveler. In 
such case, the child/children must likewise be physically present with the 
parent/guardian upon BOC inspection. 

 
 
4. What Is the maximum amount of Philippine peso and foreign currency that can be 

inwardly remitted from an offshore bank to a local bank in the Philippines? 
 

a. Only PHP50,000.00 can be inwardly remitted to the Philippines without prior 
BSP authorization. Amounts in excess of the PHP50,000.00 limit must be 
converted into foreign currency prior to remittance to the local bank in the 
Philippines. 
 

b. There is no limit on the amount of foreign currency that may be brought 
into/inwardly remitted to the Philippines. Should amounts exceeding the 
PHP50,000.00 limit be converted offshore into foreign currency(-ies), the matter 
shall be coordinated with the: (i) pertinent regulator in the originating country for 
any regulation governing the purchase and/or cross-border transfer of foreign 
currency; and (ii) bank remitting the foreign currency to the Philippines.  

 
The remitting and/or receiving bank may also require submission/presentation of 
information/documents as part of its: (i) conduct of customer due diligence and 
implementation of their “Know Your Customer” policies, including compliance 
with applicable laws [e.g., Anti-Money Laundering Act of 2001 (Republic Act 
No. 9160), as amended]; and (ii) internal regulations/policy.  

 
 
5. Does the BSP issue authority to individuals carrying more than PHP50,000.00 upon 

arrival in the Philippines? 
 

No. The BSP authority must be secured prior to departure from the country of 
origin subject to the eligible purposes mentioned above. Unauthorized bringing into 
the country Philippine peso beyond the limit may be subject to appropriate action of 
the BOC.    
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6. If the purpose for bringing into or out of the country Philippine peso above the 
PHP50,000.00 limit is among the eligible purposes mentioned above, to whom 
should the request for prior BSP authorization be addressed and sent? 
 

The request for prior BSP authorization shall be addressed to the Head of the 
International Operations Department (IOD) and sent to email address 
 iod-iog1@bsp.gov.ph. 

 
 

7. Is the authenticity of BSP letter-authorization covering cross-border transfer of 
local currency above the PHP50,000.00 limit required to be verified with the  
BSP-IOD? 
 
 No. Pursuant to item 4, Chapter I, Part One of the FX Manual, the required 
verification of authenticity of BSP-IOD documents issued in electronic form applies 
only to those submitted to authorized agent banks (AABs)/AAB subsidiary/affiliate 
forex corporations (AAB forex corps) to support FX sale/depositing of funds to peso 
deposit accounts of non-residents. 
 
 Since subject BSP authorization is being presented to the BOC to allow  
cross-border transfer of Philippine peso above the limit under Section 4.1 of the  
FX Manual, the authenticity of said document (regardless of date and mode of 
issuance) need not be verified with the BSP-IOD. 

 
 
8. Where can travelers get a copy of the CDF? 
 

 The CDF (Annex K of the FX Manual) is available at the Customs Area in the 
arrival/departure areas of international ports and seaports in the Philippines and can 
be: (a) downloaded from the BSP website2; or (b) accomplished and submitted online 
via the eTravel Customs System3 at https://etravel.gov.ph/ or through the eGovPH 
app within 72 hours [three (3) days] prior to arrival into or departure from the 
Philippines.  
 
 

9. Is there a fee to be paid for the submission of CDF/registration with eTravel? 
 

 No fee shall be payable or collected for, or, upon submission of the 
CDF/registration with eTravel. 

 
 
10. Who is the specific party responsible for submitting the CDF when physically 

sending money abroad through a courier service - the sender (individual or entity) 
or the courier service? 
 

Page 2 (Instructions) of CDF or Annex K of the FX Manual provides that a person 
who is physically transporting or effecting the transfer through shipment of: 

 
2  https://www.bsp.gov.ph/Lists/Download Section/Attachments/62/Annex K (Cir1146_2022).pdf 
3  Currently, the eTravel Customs System, which has replaced the iDeclare System, and its kiosk are available 

for travelers arriving in or departing from all international airports in the country. The eTravel Customs 
System shall be subsequently rolled-out to seaports nationwide. 

mailto:iod-iog1@bsp.gov.ph
https://etravel.gov.ph/
https://www.bsp.gov.ph/Lists/Download%20Section/Attachments/62/Annex%20K%20(Cir1146_2022).pdf
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(a) legal tender Philippine notes and coins, checks, money order and other bills of 
exchange in excess of the PHP50,000.00 limit; and/or (b) foreign currencies or other 
foreign currency-denominated bearer monetary instruments in excess of the 
USD10,000.00 threshold or its equivalent into or out of the Philippines must declare 
the whole amount and accomplish the CDF.  

 
Hence, the courier service, being the entity effecting the transfer of local and/or 

foreign currency(-ies), shall accomplish and submit the CDF. 
 
 
11. What are the policies governing the cross-border transfer of local and foreign 

currency-denominated checks for various scenarios? 
 

Below is the list of possible scenarios and corresponding policies pertaining to the 
cross-border transfer of local and foreign currency-denominated checks: 

 

Scenarios For foreign currency-
denominated checks 

For peso-denominated 
checks 

1 Completely unfilled check 

Allowed; No declaration is 
required 

 

 
 
 
 

Allowed; No declaration is 
required 

2 Blank pre-signed check (e.g., no 
amount indicated in the check) 

3 Partially filled/incomplete  
(e.g., unsigned) 

4 Completely filled-out and signed 
check with an amount not 
exceeding the provided  
cross-border limit/threshold as 
mentioned in item 1 above 

5 Completely filled-out and signed 
check with an amount exceeding 
the provided cross-border limit/ 
threshold as mentioned in item 1 
above 

 
 

Allowed; Provided, that a 
declaration using the CDF 
is submitted to the BOC 

 
 

 
Not allowed 

6 Multiple checks (e.g., post-dated 
checks) issued with amounts less 
than the limit per check but total 
amount for all checks exceeds the 
provided cross-border limit/ 
threshold as mentioned in item 1 
above 

 
Sending of checks via postal and courier services are subject to applicable laws, rules 
and regulations, such as, but not limited to the policies of the Philippine Postal 
Corporation, other appropriate government agencies as well as international rules 
and conventions on sending/insertion of checks in parcels.  

 
 
12. Does the PHP50,000.00 limit for cross-border transfer of Philippine peso apply to 

banknotes and coins that are demonetized or no longer in general circulation? 
 

No. Cross-border transfer of demonetized banknotes and coins are not regulated 
by the BSP. Hence, prior BSP authorization is not required for cross-border transfer of 
same, regardless of denomination/face value. 
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13. Are debit/credit/cash cards covered by the rules on cross-border transfer of 
currencies? 

 
No. Physical cross-border transfer of debit/credit/cash cards are not covered by the 

rules on cross-border transfer of currencies as these are not among the 
monetary instruments listed under Section 4 of the FX Manual.   

 
 

* Inquiries and other concerns regarding subject FAQs may be sent to:  
 
The Head of the Department or 
The Policy Studies and Information Systems Group (PSISG) 
International Operations Department 
3rd Floor, Room 301, 5-Storey Building  
Bangko Sentral ng Pilipinas  
1004 Manila 
Email address: iod-ipds@bsp.gov.ph 

mailto:iod-ipds@bsp.gov.ph

