
 
 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ON CIRCULAR NO. 855 
 
 To facilitate the implementation of Circular No. 855 dated 29 October 2014 on 
the Guidelines on Sound Credit Risk Management Practices (Amendments to the 
Manual of Regulations for Banks and Non-Bank Financial Institutions) and to address 
various concerns related to the new Circular, the following answers to Frequently Asked 
Questions are hereby issued: 
 
BACKGROUND 
 
The amended/enhanced guidelines seek to fundamentally strengthen credit risk 
management practices of financial institutions1 (FIs) and provide minimum set of 
operating standards that are consistent with BSP regulations and the Basel Core 
Principles for effective bank supervision. BSP expects FIs to adopt as part of their internal 
policy on credit risk management framework, sound policies and practices covering the 
following areas, as a minimum:  

 
a. establishing an appropriate credit risk environment 
b. operating under a sound credit granting process 
c. maintaining appropriate credit administration, measurement and monitoring 

process 
d. maintaining an appropriate control process 

 
CREDIT EVALUATION 

 
1. Subsection X178.7/4178Q.7/4197N.7 on credit granting and loan evaluation/ 

analysis process and underwriting standards provides, in part that “FIs may opt to 
use financial information/data from other sources”.  Does this mean that banks 
can use in-house financial information or financial information from sources other 
than audited financial statements submitted for tax purposes in their credit 
evaluation?   
 
Yes.  In performing the financial analysis, FIs may use other financial information to 
support their decision; provided that appropriate safeguards are in place, and an 
evaluation of how much reliance or value was attached into the unaudited financial 
statements used is clearly articulated and documented in their internal policy. 
 

2. In relation to question #1, can FIs opt not to obtain AFS/ITR stamped received by 
the BIR required under Subsection X304.1/4304Q/4312N.1 of the Manual of 
Regulations? 
 

                                                             
1 Banks and their credit-granting subsidiaries as well as stand-alone quasi-banks 
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No.  FIs shall still obtain from borrowers and maintain on file updated Income Tax 
Returns (ITRs) duly stamped received by Bureau of Internal Revenue (BIR).  FIs are 
given flexibility to determine to what extent the AFS will be used in credit decisions.  

 
SECURED LENDING 

 
3. The collateral value was reduced to 60% of the appraised value of the property.  

What happens with the existing loans with 70% to 80% collateral values, will the 
remaining balance (portion not covered by collateral) be classified and 
provisioned?    
 
No, so long as the FI has ascertained that the borrower has the capacity/cash flow 
and willingness to pay off the obligation. Classification depends on the performance 
of the loan, not on collateral.  If the loan is performing and does not exhibit the 
characteristics prescribed in the FI’s internal credit classification system, the loan will 
not be subject to classification. But a loan that is not performing, even if fully 
secured, will be subject to classification.  
 
Provisioning, on the other hand, will take into consideration the quality and 
realizable value of the collateral.  Any short fall from the book value of the loan of its 
expected realizable value, net of collateral value, shall be covered by provisions.  
Consequently, the capping of collateral value at 60% may result in higher 
provisioning in the event loan does not perform as expected. 
  

4. In the phrase “by an appraiser acceptable to the BSP”, who determines 
acceptability in the BSP? Does the BSP accredit appraisers? 
 
It is the responsibility of the FI to establish sound internal policy on the appraisal 
process (e.g., acceptance criteria for engagement of independent appraisers, when 
to utilize internal appraisers, under which conditions and for what purposes, what 
properties are acceptable, etc.) taking into account industry conventions and best 
practices.  BSP will determine if FI has sound internal policy and whether FI adheres 
to such policy.  If both conditions are fulfilled, BSP will respect FI’s business decision. 
 

5. Does the revised provision of Section X311 give FIs the liberty to assign collateral 
value for collaterals other than real estate?  
 
Yes, FIs are given the flexibility to assign value to collaterals other than real estate.  
However, FIs should have reasonable internal policies, which are based on prudent 
standards, to cover the requirements of Section X311, to wit:  the collateral has (1) 
an established market and (2) a sound valuation methodology (i.e., so long as the 
collateral can be easily disposed of or converted into cash). 
 

6. Prior to Circular No. 855, merchandise inventory was considered as acceptable 
collateral.  Will this type of collateral still be acceptable or should existing loans be 
now reclassified as unsecured?   
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Yes, so long as the FI has appropriate internal policies that cover the acceptance of 
merchandise inventory as collateral.  The requirements of the acceptance of 
merchandise inventory as collateral should be covered by reasonable policies on 
having an established market, and soundness of valuation.  

 
7. If land with improvement subject of REM is valued at P1 million (land only) but 

loan amount is significantly lower, e.g., P100 thousand, would the bank be 
required to insure the improvement? 
 
If the realizable collateral value of the lot is already sufficient to cover the entire loan 
amount in the event of default, then it is not necessary to require insurance on the 
improvement.  This is purely a business decision.  

 
LOAN LOSS PROVISIONING AND APPENDIX 18 OF MORB/MORNBFI2 
 
8. Which FI may qualify to develop a loan-loss methodology? 

 
Ideally, all FIs should have/develop their loan-loss methodology appropriate to their 
credit business.  Small FIs that think their credit operations may not justify to 
developing their own loan loss methodology, they may use a simplified approach 
described in the revised Appendix 18.  FIs should note however that such simplified 
system may be quite conservative. 

 
9. If an FI develops its loan-loss methodology (LLM), is it possible that the resulting 

ACL be lower than the figures generated using Appendix 18? 
 

Yes, that’s precisely the incentive for an FI to invest in developing its own loan loss 
methodologies (LLM).  It is critical, however, that the LLM is prudently designed (i.e., 
based on reasonable assumptions and supported by data). 
 

10. If a loan is guaranteed by a government agency by say, up to 85% of outstanding 
balance, will it be acceptable to provide loan loss provisioning only for the 
remaining 15%?   

 
The amount of provisions will first and foremost depend on the performance of the 
loan.  There’s no need for specific provisions if the loan is performing.  A financial 
guarantee provided by a government agency should be treated as nothing but a 
credit risk mitigant in the event the loan defaults.  For this purpose, its value as a 
credit risk mitigant will depend on the ability of the agency to cover the loan if the 

                                                             
2 Manual of Regulations for Banks/Manual of Regulations for Non-Banks 
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borrower defaults. FIs should have an internal policy in terms of acceptance of 
guarantees and an assessment on the value to attach to the guarantee. 

 
11. Will the “missed payment” guidance for aging of accounts under Appendix 18 

amend the definition of past due loans?  
 
Missed payment is reckoned against loan repayment schedule as agreed between 
the parties.  A loan becomes past due if it misses scheduled payments.  Loan 
classification and provisioning; however, depends on credit policy which should be 
prudent.   
 

12. Will the grace period on loan payments be excluded in the determination of the 
reckoning date for missed payment?  

 
Yes, if the grace period is: a) part of the design of the product to suit the expected 
cash flow stream; b) is clearly articulated in the board-approved credit policy; and    
c) not for the reason that the borrower is experiencing financial difficulty. 
 

13. For loans with missed payments but with subsequent partial payment, would the 
number of days of missed payments accordingly be reduced?  

 
No.  Determination of the number of days of missed payment is based on the full 
payment of amortization due (principal and interest). Primary consideration for the 
granting of loan is the borrower’s ability to generate sufficient cash flow, and partial 
payment is a manifestation that the borrower is experiencing financial difficulty 
(even if this may just be temporary), thus, indicating that there may be a potential 
problem moving forward. In situations like this, the FI should consider possible 
remediation measures, or remedial management may already be required. 

 
LARGE EXPOSURES AND CONCENTRATION RISK 
 
14. Is it considered a violation if large exposure to a borrower is greater than five 

percent (5%) of the FI’s qualifying capital? 
 
No. Five percent (5%) serves as a threshold by which a loan or credit exposure to a 
single counterparty or a group of connected counterparties will be considered “large” 
thus, should be properly managed, monitored and controlled to prevent potential 
significant losses. However, loan exposure to a single borrower exceeding twenty-five 
percent (25%) of the net worth of the FI (Single Borrower’s Limit or SBL) shall be 
considered a violation of the prudential limit.   
 
BSP expects FIs to adopt internal policies and processes that would prudently limit 
and control concentrated credit exposures and thus avoid violating the laws.  FIs are 
expected to generally observe a lower internal limit than the prescribed 25% a 
matter of sound practice.  It is well-advised to diversify its loan portfolio. 
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15. What is the extent or scope of application to FIs of the large exposures 

framework?  
 
The scope of application is on a fully-consolidated basis which captures the risk of a 
whole banking group. Therefore, an FI must aggregate all its exposures, together 
with the exposures of its subsidiaries and affiliates, to a single counterparty or group 
of connected counterparties, and compare the total of these exposures with the 
group’s qualifying capital, excluding loans, other credit accommodations and 
guarantees that are excluded from the SBL under Sections X303/4303Q and 
Subsections X303.4/4303Q.1 of the MORB/MORNBFI.  The FI should have 
appropriate internal policy for this purpose. 

 
 
CREDIT GRADING SYSTEM/CREDIT SCORING MODEL 
 
16. For BSFIs that will implement a credit risk rating system, is there a minimum 

number of risk ratings? 
 
No, but there should be a sufficient number of credit grades to meaningfully 
differentiate credit risk of all loans, including pass loans.  The credit grades should be 
well supported by loan data that are properly updated. 

 
17. Who should be responsible for rating/grading a loan account?  

 
Depending on the policy of the BSFI, a loan may be rated by either a credit analyst or 
relationship manager/loan officer, subject to review and validation by the 
independent review unit for complex BSFIs or internal auditor for simple BSFIs. 
 

18. What should be the criteria in determining what loans will be subject to credit 
rating or credit scoring?  

 
All credit exposures that are considered material shall be rated using a credit 
rating/grading system. For small-denominated (retail) loans a credit scoring model 
that sufficiently captures the credit behavior may be used. BSFIs are given the 
discretion to determine the materiality threshold.  All ratings and credit scores should 
be well supported by data that are properly updated. 
 

TRANSITION PERIOD 
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19. What are BSP’s expectations?  What should FIs need to undertake and submit 
during the transitory period? 
 
a. All FIs are expected to review the adequacy of their Loan Loss Methodology (LLM) 

and determine if these are aligned with the BSP expectation as set out in Circular 
No. 855.  If current LLM is not consistent with the said expectations, the FIs 
should accordingly enhance their LLM; 
 

b. FIs without LLM are encouraged to develop their own LLM.  But small FIs, whose 
credit operations may not economically justify the development of their loan loss 
methodology, may use the revised Appendix 18.  BSP approval for such choice 
should be secured; 
 

c. All Universal, Commercial, or Foreign Banks (UBs/KBs) are expected to have their 
own LLM.  They should ensure that their existing LLMs are aligned with the 
standards set out under Circular No. 855.  They are not allowed to fall back on 
Appendix 18, which is considered too simplistic for the bigger banks.  The 
UBs/KBs can continue to use their existing LLM in the meantime that they are 
improving it during the transition period;   
 

d. All Thrift, Rural and Cooperative Banks (TBs/RBs/Coop Banks) that are unable to 
develop their own LLMs may use the revised Appendix 18.  Such banks shall 
submit action plans for its full implementation; and 
 

e. FIs may apply for conditional regulatory relief, particularly on the staggered 
booking of Allowance for Credit Losses (ACL), subject to Monetary Board 
approval. 

 
20. Does the transitory period of 2 years include the deferment of implementation of 

60% collateral value (CV) such that FIs can continue giving out new loans at 70% CV 
for REM and implement the 60% CV after the 2-year period expires?  
 
No, compliance with the required collateral value of 60% became effective last 19 
November 2014, the effectivity date of Circular No. 855. However, the collateral cap 
will not preclude FIs from granting loans with loan to collateral value ratios in excess 
of 60% for as long as the FI has determined that the borrower has the capacity and 
willingness to pay the loan obligation. 

 
21. Will the LLM developed following the provisions of the International Financial 

Reporting Standards (IFRS) 9 satisfy the requirements of Circular No. 855? 
 

Yes.  FIs which opted to develop or enhance its LLM based on the provisions of IFRS 9 
shall be considered compliant with the requirements of Circular No. 855.   

 
 
 


